Projectomschrijving

Dirk. is hot en dat komt volgens ons omdat deze jongens songs kunnen schrijven. Vol nieuwsgierigheid vroegen wij aan frontman Jelle welke tien (euh elf) Belgische platen vooraan in zijn collectie zitten.

Jelle: Een belangrijke voetnoot, een essentiële onbenulligheid: mijn tien favoriete platen staan in willekeurige volgorde. Ah, en het zijn er elf in plaats van tien.

FLIP KOWLIER – In De Fik

Met In De Fik heb ik songs leren schrijven. Ik heb die plaat een paar duizend keer beluisterd, met een notitieboekje zittend bij de speakers, analyserend wat er wanneer gebeurde in de hoop zo De Magische Songschrijfmethode te ontcijferen. Die speurtocht heb ik ondertussen opgegeven, maar In De Fik blijft wel voor eeuwig in mijn brein genesteld zitten.

EVIL SUPERSTARS – Boogie Children-R-Us

It’s A Sad Sad Planet is de per-fec-te song. Ik ervaar een mix van verstomming, bewondering en withete jaloezie als ik dat nummer hoor. Hoe komt zoiets uit je brein gerold? Alle overige songs op die plaat zijn trouwens (bijna) even straf.  Hun plaat Love Is Okay moet ook niet veel onderdoen. Graag vermeld ik het nummer Death By Summer. Dat zit voor eeuwig in mijn hart, al heeft dat vooral met de mannen van de Gamma uit het Peulengaleis te maken.

SOULWAX- Much Against Everyone’s Advice

Luister als beginnend muzikant eens goed naar deze plaat en de kans is reëel dat je het songschrijven ineens voor bekeken houdt. De nummers op Much Against Everyone’s Advice zijn stuk voor stuk meesterwerken. Ze zitten zo slim in elkaar. Songs hebben meestal strofes, refreinen en een bridge, maar de songs op deze plaat hebben strofes, prechorussen, refreinen, dan een soort überrefreinen én nog een bridge erachteraan. En het komt nooit gekunsteld over. Het is nooit moeilijk doen om moeilijk te doen. Echt wawkeuz.

METAL MOLLY – Surgery For Zebra

Ik weet niet of dirk. een Belgische geestelijke vader heeft, maar Metal Molly kan voor die rol in aanmerking komen. Laat ons zeggen dat we deze band beschouwen als onze Belgische geestelijke nonke

ARNO – French Bazaar

Vanaf de zin “Je suis chanteur de charme et riche aussi. Je veux être mince comme un pneu de vélo.” ging ik overstag. Eerlijk: toen ik Arno een tijd terug in een saaie talkshow zag, gepresenteerd door ene L. van G., schudde ik meewarig het hoofd bij het zien van die ouwe Oostendse zeur. Hij stak daar een niet zo lucide betoog af over de teloorgang van de rock ’n roll en blablabla. Vermoeiend, maar mijn respect voor Arno blijft intact. Die man vond min of meer zijn eigen genre uit en schudt meer oneliners uit zijn mouw dan er mosselen in de Noordzee zitten. Hoogtepunt op French Bazaar is Vide, een song geschreven door Stef Kamil Carlens. “C’est dans ce vide que je me perd parfois. Tu me tue comme ça. J’en deviens gaga.” Kiekevel!

THE HICKEY UNDERWORLD – The Hickey Underworld

Wat. Een. Plaat. En wat een sound! We hebben het album van dirk. laten mixen door Reinhard Vanbergen (Das Pop) omdat hij ook deze plaat had gemixt.

JACQUES BREL- Alles

Tja. Hij zou er eens niet moeten tussen staan. Zelfs al schreef hij in zijn hele carrière maar één song en die song heette Ne Me Quitte Pas, dan nog zou hij in deze lijst staan. Luister eens echt naar dat nummer. Die tekst. Die snik in zijn stem. Zoiets heb je nog nooit gehoord. Een radeloze man, op zijn knieën gedwongen door dreigend verlies. Een wanhopige smeekbede: “laisse moi devenir l’ombre de ton ombre. L’ombre de tes mains. L’ombre de ton chien.” Luister eens echt.

dEUS – In A Bar Under The Sea

dEUS is nu niet meer spannend en inventief, maar was dat toen in overvloed. Deze plaat is een ode aan de (artistieke) vrijheid. Alles kan en gebeurt ook effectief.

NOVASTAR- Novastar

Novastar zal nooit hip of sexy zijn, maar amai mijne frak wat kan meneer Zwegers songs schrijven. Hoed af! Vest af! Broek af! Alles af voor Joost!

RAYMOND VAN HET GROENEWOUD – De Laatste Rit

“‘k Heb zowat elke rit verloren. En toch denk ik: ik ben gereed. Want als je sterft, word je herboren. ‘k Zal zo blij zijn aan de meet.” BOEM PATAT. Het openingsnummer van deze plaat blaast mij telkens weer van mijn sokken. Het nummer Kind Van Het Weekend is er nog zo een, ondanks de verschrikkelijk lelijke blokfluitsolo.

Komende dirk.-concerten :

9-06 ::: Out Loud – Brussel (BE)
01-07 ::: RosRock Festival 2018 – Rossum (NL)
14-07 ::: Kotweekend – Rekkem (BE)
14-07 ::: CRISIS Festival – Erps-Kwerps (BE)
21-07 ::: Young Art Festival – Alkmaar (NL)
27-07 ::: Rock Olmen – Olmen (BE)
28-07 ::: Dioniss – Sint-Denijs-Westrem (BE)
05-08 ::: Dieksiepop – Haarle (NL)
07-08 ::: Lokerse Feesten – Lokeren (BE)
12-08 ::: Melkrock Tielt Festival – Tielt (BE)
15-08::: Pukkelpop (BE)