Projectomschrijving

Overal fel bejubeld, die eerste ep van Tin Fingers. En terecht, want met No Hero die op Waste My Records uitkwam (het label van onder meer Faces On TV) toont deze Antwerpse band meteen aan dat ze iets te zeggen zullen hebben in de toekomst. Wij spraken met zanger Felix Machtelinckx.

Hallo jullie zijn reeds bezig van 2012, maar ik denk wel dat ik juist ben door te zeggen dat de nieuwe ep een echte kentering is voor Tin Fingers, niet? Is No Hero de definitieve stap naar iets groots?
Ja, dat klopt. Deze ep is een samenkomst van vele jaren zoeken naar een sound. We hebben bewust gewacht met iets uit te brengen totdat, wij alleszins, volledig in het materiaal gekoofden. Daarom is het zeker een definitieve stap. Op naar de mysterieuze volgende.

Eerlijkheidshalve heb ik jullie vroeger materiaal niet gehoord, maar ik heb begrepen dat jullie muzikaal een hele evolutie hebben doorlopen. Kunnen jullie daar iets meer over vertellen?
Wij komen van ver. Van diep uit de donkere folk en psychedelische songs naar de No Hero-ep. Het is deels heel bewust. Deels ook helemaal niet. Een mens verandert op vijf jaar. Onze muziek werd net gevoed door dit lange en eclectische parcours.

Laten we het eventjes over No Hero hebben. Vanwaar die titel?
Ik heb de teksten geschreven vanuit verschillende personages of misschien zelf kanten van mezelf. Slechte of goede. Alle personages hebben één ding in gemeen: het zijn no hero’s. I know I’m no hero komt ook letterlijk in een song voor. Op de cover staat voor mij ook een ‘no hero’. Weggedoken in zijn gele jogging ergens in een enge wereld waar er alleen planten zijn.

Je hoort duidelijk dat er lang is nagedacht over deze ep. Iedere song lijkt een geboren hit te zijn. Als jullie een song schrijven, hebben jullie dan de hitgevoeligheid ervan in het achterhoofd of speelt dit helemaal geen rol?
Dat is leuk om te horen! Ja en neen. Voor mij bestaat een song al vooraleer je eraan begint. Er is maar één juiste vorm en die zoek je. We doen wat het beste is voor de song. Dat is het belangrijkste. En als het dan catchy is, des te beter. We zoeken de essentie van het nummer en halen alle ruis er af die ontstaat door te veel in het hoofd te malen. En niet te vergeten, de groove is het aller, maar dan ook het allerbelangrijkste.

De ep werd geproducet door Jasper Maekelberg. Een enorm voordeel, neem ik aan. Jasper is bekend dat hij een perfectionist is, en zo klinken jullie ook…alles moet tot in de puntjes af. Zijn jullie ook perfectionisten?
Ja!

Vreemde vraag, maar zou jullie ep hetzelfde geklonken hebben zonder Jasper achter de knoppen?
Nee, helemaal niet. Jasper is een mixer/producer die helemaal mee was met onze sound. Doordat hij ons zo goed begreep konden we communiceren op een ander niveau. Eerder op het niveau hoe wij in de band communiceren. Het voelde niet aan zoals anders, een vreemde die aan onze tracks zit. Het is een schatje.

Er is niet alleen Jasper, ook hebben jullie een verhaal met Ann De Meulemeester die de kostuums ontwierp voor jullie video. Hoe kwamen jullie in contact met haar?
Ik ben altijd aangetrokken geweest tot de kledij van Ann. Zo simpel en clean, maar toch met een hoek af. Anne Chapelle, the big boss, volgt ons en steunt ons al jaren en maakte deze samenwerking mogelijk. Simen, onze bassist, werkt ook voor Ann De Meulemeester.

En om de cirkel rond te maken is er ook nog het verhaal van de cover van Ben Zank wat dan weer iets met planten heeft te maken. Graag een woordje uitleg….
Wat me aanspreekt in het werk van Ben Zank is de link tussen natuur en de mens. Het No Hero-gegeven, dat de mens zo klein is tegenover de natuur is prachtig in zijn werk. Dit vond ik zo passen bij onze ep. En Ben Zank ook. Er zit zeker ook een boodschap in: planten houden ook van muziek! Thuis draaien wij De La Musique & Des Secrets Pour Enchanter Vos Plantes voor onze 161 liefste planten.

De muziek zelf is tja dromerig, vind ik… Zijn jullie het soort types die de realiteit ontvluchten door weg te dromen?
You may say I’m a dreamer. But I’m not the only one. Sorry die moest ik even binnenkoppen. Wij zijn zeker dromerig. We proberen vooral onze dromen waar te maken.

Met zes songs weet ik niet of ik het woord ep kan gebruiken, het lijkt wel een mini-lp. Maar goed, is No Hero de voorloper van een volledige plaat?Wat maakt het nog uit tegenwoordig. Ik zie albums verschijnen met zeven songs erop. De artiest is vrij om het aantal songs te kiezen, niemand anders. Het is tenslotte ons verhaal. Maar No Hero is inderdaad de voorloper van een dikke lp en niet met enkel zeven songs.

Wat ik hoor is dat Tin Fingers een wel zeer internationaal geluid heeft. Lonken jullie naar het buitenland?
Zeker. De wereld is groot. Wij zijn jong en willen de wereld zien.

Wat is je favoriete plaat aller tijden en waarom?
Arthur Russell en zijn World of Echo. Zo prachtig en vooral origineel. De wereld die dit album schept is een wereld waar ik zou kunnen sterven. Of slapen. Quinten en ik luisteren vaak naar dit album tijdens onze sleepovers.

Met wie zou je het niet erg vinden om 8 uur in een lift mee te zitten en wat zou je dan doen?
Doriane, mijn lief. Spelen met de knoppen van de lift.

Het laatste woord is aan jullie.
Love !

DIDIER BECU

Tin Fingers kun je aan het werk zien op:

26/08 MOES X MAANROCK, MECHELEN
08/09 LEFFINGELEUREN
09/09 POPMONUMENT, BERGEN OP ZOOM
06/10 TRIX, ANTWERPEN
04/10 CLUB KUUB, TURNHOUT

Facebook

Website