Projectomschrijving

TOMORROW WE SAIL – The Shadows (Gizeh)

Het sextet Tomorrow We Sail doet het rustig aan. Debuteren deden deze Britten al in 2014 met For Those Who Caught The Sun In Flight, ook al op het sympathieke label Gizeh. Nu pas komt de band met een vervolg. Eentje dat tijd nodig heeft om te bezinken, om binnen te komen, om er iets aan te vinden.

De eerste paar luisterbeurten wilde ons eurocentje absoluut niet vallen. We hoorden echter van mensen wiens muzikale smaak we vertrouwen, dat het een doorbijtertje is, een plaat die meermaals moet worden beluisterd in wisselende gemoedstemmingen, tot we het zouden door hebben.

En gelijk hadden ze. Stilletjesaan komt de mengeling van postrock, indie en folk. De harmonieën in de zang, de mooie gitaarmelodieën, de keuze om de zeven liedjes zich traag te laten ontbolsteren zonder ooit in een kakofonie te verzanden, zonder uit te barsten in gitaarstormen.

Neem het melancholische The Ghost Of John Maynard Keynes, het nummer bij uitstek dat schurkt tegen postrock. De ietwat zeurderige stem van Tim Hay, die alle iconen van de hedendaagse Werchterweiders genadeloos het gras in trapt, in een magistraal epos van zeven minuten. Ingetogen stadionrock uit Leeds die er uiteraard geen is en ook niet wil zijn. Het gaat bij Tomorrow We Sail om verstilling en contemplatie, in de hand gewerkt door het gebruik van piano, harmonium, harp, klokkenspel en strijkers. De mooie samenzang tussen vooral Ella Blake en Hayn, soms bijgestaan door de anderen, zorgen ervoor dat de nummers nog pakkender en gestroomlijnder gaan klinken.

Even de tijd nemen voor The Shadows van deze talentrijke band, want het wordt langzaam maar zeker een pareltje.

Bandcamp
Website