Projectomschrijving

TREHA SEKTORI – Severh Sehenh (Consouling Sounds)

Vergis je niet, de nieuwe release van Treha Sektori is geen next step into his realm. Ditmaal op vinyl, vroeger reeds op cd. Het is eerder een fijne manier om die opgebouwde, zelfgecreëerde wereld van Dehn Sora opnieuw in de aandacht te brengen. Het gaat over hoekjes en kantjes in zijn gebied die voor sommigen nog dienden te worden ontdekt. Het is dan ook de perfecte aanvulling voor de fans, die dit kleinood ook op vinyl wilden hebben.

En dat is waar het met Severh Sehenh over gaat. Een tribute aan de eerdere releases. Een verder bouwen en uitdiepen. Alle gekende elementen zijn aanwezig. Op de cover, een man die een wezen meetrekt aan een koord. Apocalyptisch in de derde graad. Sfeerzetting in al zijn aspecten is tot nu toe de sterkte geweest van Dehn Sora. Eigenlijk hou je best de artwork in je handen om bijkomend alle elementen te voelen.

Muzikaal is het eerder het gekende concept. Opbouwend in één sfeer tot aan een tussentijdse climax om in een nieuwe cyclus terecht te komen, 37 minuten lang. Dat is echt wel voor de liefhebbers, het vraagt toewijding om steeds dieper te gaan in de belevingswerelden van Treha Sektori waar ik na enkele luisterbeurten ben van gaan houden, bijna een autistisch tikkend geluid op de achtergrond.

Severh Sehenh brengt dat rare, knagende gevoel, iets wat iedereen heeft die een beetje zelfbevragend door het leven gaat. Wat als… Wat als de wereld een keerzijde zou hebben. Wat als we die zouden kunnen/moeten beleven. Wat als ik die eenzame persoon zou zijn op de cover. Onbeantwoorde vragen die een eigen leven gaan leiden in je hoofd. Daarom luister ik graag naar dit genre, het maakt gevoelens los die anders té ver verscholen zitten in mijn onderbewuste.

En enkel een meester als Dehn Sora kan dit, elk klein detail maakt de sfeer. Zoals bij vele kunstvormen, zou je gaan denken, ‘ik kan dit ook’. Neen, dit is een terrein voor grootmeesters.

Je kan Treha Sektori aan het werk zien tijdens de Gentse Feesten op 22 juli in de Kinky Star.

SARAH GOMMERS

Facebookevenement Kinky Star 

Consouling Sounds Webshop

Dehn Sora