Projectomschrijving

Elon Musk is het wonderkind van deze tijd. Steenrijk, zaakvoerder van enkele van de meest besproken ondernemingen, visionair, uitvinder, noem maar op.

Tesla, Hyperloop, Space X we kennen ze allemaal. Musk is van vele markten thuis maar er is ook één constante in zijn loopbaan. Hij is nooit de eerste, maar bouwt altijd verder op een oud concept. De elektrische wagen, de hyperloop allemaal zijn het ideeën die zijn oorsprong vonden lang voor Elon uit de pampers was. En Space X…wel OTRAG was de allereerste private onderneming die zich waagde aan ruimtereizen.

Op papier althans, want het Duitse bedrijf dat in Stuttgart gevestigd was maar experimenteerde in Congo en Libië, heeft uiteindelijk maar 5 testraketten gelanceerd. Ze worden een beetje gezien als de ALDI van de rakettenbouwers want ze zijn de ondernemingen begonnen vanuit één standpunt. Het groepje studenten kreeg een beurs om hun onderzoek verder te zetten en na afloop konden ze niet alleen volmondig ja zeggen, maar ze hadden ook een aantal mogelijkheden in hun bezit. Wat hierna volgde is een surrealistisch gegeven met als hoogtepunt een raketbasis in Kongo, een verdrag met Mobutu, een handvol Franse legionairs en een ex-SS’er in hun rangen.

In 1987 werd onder politiek druk het bedrijf stil gelegd omdat Europa, Frankrijk en de VS vreesden dat Duitsland opnieuw plannen had om V2-raketten te maken. En zo verging OTRAG een stille dood.

En geef nu toe, een Duitse visionair die raketten wil bouwen in de jaren 70! Dat vraagt toch om een soundtrack met krautrock en synths, nietwaar?  ESB, Conrad Schnitzler, Moebius maar ook Camera, Gunther Shickert of Rolf Trostel zijn van de partij op deze soundtrack, die aangevuld wordt met muziek speciaal gecomponeerd door Heiko Maile voor deze film. Wij mochten deze film al eens bekijken en de muziek doet de docu alle eer aan. Maar zelfs zonder de docu is deze soundtrack een knoert van een plaat. Je krijgt een smeltkroes van de typische Duitse krautrock, de synthesizers uit de jaren 70 en 80 en de neo-kraut die vandaag de dag de kop opsteekt. Het geheel is een  zeer aangename soundtrack die zeer passend is bij het onderwerp en die meteen de sfeer tot in de puntjes goed zet.

Duitse klasse dus, een sterke aanrader voor iedereen die graag met zijn kop hoog boven de wolken zit.

website