Projectomschrijving

WOODY MURDER MYSTERY – Lost In Beaucaire – (Freemount)

Het uit Clermont-Ferrand, de voormalige hoofdstad van de Auvergne-streek in Frankrijk, afkomstige trio Woody Murder Mystery heeft een opvolger klaargestoomd voor hun debuut Solar Apocalypse.

De taakverdeling binnen Woody Murder Mystery is ietsje minder conventioneel dan bij de meeste bands het geval is. Baptiste Rougery schrijft namelijk alle liedjes (op eentje na) en bespeelt ook alle instrumenten (drums, gitaar, bas, keyboards, percussie, zang en achtergrondzang). Grégoire Lafarge’s aandeel blijft beperkt tot achtergrondzang, terwijl Jeanne Monteix het merendeel van de liedjes mag zingen. Zij is tevens medeauteur van Jusqu’au Matin.

Dromerige liedjes zijn het geworden, waarin Rougery duidelijk streeft naar schoonheid en perfectie. Een beetje de aanpak van een Alex Callier, boetserend met klanken en de liedjes helemaal opvullend zonder dat het stoort. Red Garden verraadt de fascinatie voor de zachte kant van The Velvet Underground. A 1 Navigation is duidelijk schatplichtig aan Mazzy Star, of zelfs voorganger Opal. Het engelenstemmetje, de melodie, het klopt allemaal zonder dat Woody Murder Mystery een kopie is. We kunnen net zo goed Angel Corpus Christi als een referentie vermelden.

La Première Fois is dan weer eerder een softe versie van Serge Gainsbourg. Rougery zingt dit nummer zelf en de dames mogen achtergrondkoor toevoegen. Inderdaad, het trio brengt zowel nummers in het Frans als in het Engels en doet beide met verve. White Guy klinkt wel heel erg als This Strange Effect van Hooverphonic (oorspronkelijk van Dave Berry), een beetje té.

Woody Murder Mystery grossiert eigenlijk gewoon in sentimentele liedjes, teder van inborst, aangenaam wegluisterend maar wel goed genoeg om de aandacht te blijven vasthouden. Dat komt ook door de diversiteit van de muzikale aanpak van Rougery, die in bijvoorbeeld When Will You Sleep? wat lichte psychedelica toevoegt. Een leuk zondagsplaatje, dit Lost In Beaucaire.

Label
Bandcamp