Projectomschrijving

YASMINE HAMDAN – Jamilat Reprise (Crammed Discs)

Crammed Discs. Opgericht in 1981 en sindsdien staat het Brusselse label garant voor het uitbrengen van releases die perfect wereldmuziek met andere genres combineert. Bij Yasmine Hamdan gaat het om een zijspan van Arabische en elektronische muziek.

In Libanon een waar culticoon, omdat ze met haar band Soapkills één van de eerste indie-acts uit het Midden-Oosten was. Ondertussen woont Yasmine al een tijdje in Parijs en werkte ze samen met Mirwais en CocoRosie. Het was vooral haar derde album Al Jamilat (Arabisch voor “de mooie mensen”)  waarmee de Libanese zangeres internationaal bekend raakte. Deze plaat waar Steve Shelley van Sonic Youth aan meewerkte, ademt dan ook
een internationaal geluid uit zonder dat ze haar Arabische roots verloochent.

Op Yasmine Reprise gaat het zoals de titel laat vermoeden om negen songs uit Al Jamilat die geremixt of geherinterpreteerd zijn door befaamde producers zoals de Franse electrosensatie Acid Arab, de Chileen Matias Aguayo, het Duitse Brandt Brauer Frick, de Britse technoster Shed, Greg Bauchau van Crammed Discs, Cubenx van Mexico, de Griekse Olga Kouklaki en George Bshoum.

Een internationaal allegaartje dus, en hoewel we zelf niet al te wild zijn van remixplaten (overbodigheid is een woord dat we bij dit soort releases vaak in de mond nemen) blijkt deze een verademing te zijn. Mysterieus, sexy, meeslepend en vooral vernieuwend.

Negen elektronische tracks met een enorm grote variatie. Zelfs mensen die niet tuk zijn op wereldmuziek kunnen hiervan smullen. Jammer genoeg zit er voorlopig nog geen Belgisch concertje in, wel staat Yasmine Hamdan deze zomer bijvoorbeeld op Roskilde. Knap plaatje om veel naar te luisteren. Magisch mooi.