Dit weekend (3 en 4 augustus) is er weer een nieuwe editie van het Absolutely Free Festival in Genk. Op vrijdag mikt men op je dansbenen, op zaterdag is het de beurt aan de gitaren. Bij inlevering van minstens 3 gebruikte batterijen of 3 euro ten voordele van het Absolutely Free Forest kom je gratis binnen. Dit zijn voor ons de tien tips, met uiteraard het hart gericht op de Belgische scene.

ILA
Ilayda Cicek, maar op het podium gewoonweg Ila is een jonge Limburgse die perfect weet wat je als singersongwriter moet doen om het hart te raken. Ontroerend, teksten die je doen slikken, een gitaarspel om de haren van je arm omhoog te doen rijzen en een stem waar je van moet slikken. Omdat herhalen soms ook op onze pagina’s zijn nut heeft: Ila is de toekomst.

CATBUG
Van Limburgse sterke vrouwen die het alleen doen naar Antwerpse en dan kom je bij Paulien Rondou terecht. Ten minste dat staat op haar identiteitskaart, op het podium transformeert dit jong talent zich als Catbug. De recente winnares van de Trix-wedstrijd De Zes en niet zonder reden al eens vergeleken met ene Joni Mitchell.

PAVLOVE
Wat hebben wij eigenlijk over Pavlove nog niet geschreven? Allemaal superlatieven, en dat komt omdat de groep rond broer en zus Rasti de gouden weg tussen indiepop en indierock heeft gevonden. Simpeler kan het niet, en als je daar nog wat sensualiteit bijvoegt dan is het eindresultaat alleen maar onweerstaanbaar.

LOW LAND HOME
Melancholische folkpop met tonnen elektronica. Een betere omschrijving voor Low Land Home bestaat niet. Meermaals in de hoogste regionen van diverse muziekwedstrijden belandt en het feit dat bezieler Jo Geboers weet hoe je een nummer dient te componeren zal daar voor veel tussen zitten. Dat, en natuurlijk de schoonheid ervan.

PEUK
Nog nooit van gehoord? Komt wel, en wel zeer binnenkort. Peuk brengt immers binnen een paar maanden hun debuut uit op Fons Records. Beuken en rammen, niet in het minst door frontvrouw Nele Janssens die even sexy kan schreeuwen en zingen als Aurélie Poppins van Cocaine Piss dat doet. Nog nooit zat er zoveel energie in een peuk als bij deze drie…

PUBLIC PSYCHE
Public Psyche, vroeger Rape Blossoms, zou wel eens het best bewaarde geheim van dit landje kunnen zijn. Bezwerende postpunk met wortels in de jaren 80, maar met de voeten op de grond van vandaag. Denk aan een bastaardzoon van The Fall en The Associates en je bekomt iets als Public Psyche.

GRUPPO DI PAWLOWSKI
Doe ons een plezier en vraag het ons niet om Mauro Pawlowski voor te stellen. Wel kunnen we zeggen dat wie Gruppo Di Pawlowski nog niet heeft gezien nog niet ten volste de betekenis van catharsis snapt.

YOUFF
De luidste band van het land. En niet de minst concurrentie. Nog meer dan op hun debuut Et Cetera die dit jaar verscheen laat Youff op het podium met plezier uw trommelvliezen trillen van de decibels.

CAPIBARA
“Een band om in het oog te houden” en een sound die vergeleken werd met Broken Glass Heroes (de band van Tim vanhamel op Pascal Deweze). Dat is wat we destijds over hun schreven. Kortom een band met 90’s-invloeden die het wel eens zou kunnen maken en dat is het wat deze jongens uit Diest op Absolutely Free Festival zullen bewijzen.

FEW BITS
Deze groep rond Karolien Van Ransbeeck is een graag geziene gast in het buitenland en een act die gerespecteerd wordt door de allergrootsten van het moment. The War On Drugs, we zeggen maar wat. En eens je in de ban raakt van Few Bits snap je waarom: uiterst verslavende indiepop met een knipoog naar de 90’s en gepeperd met een karrevracht melancholie.

Website Absolutely Free Festival