Eigenlijk zouden we moeten zeggen, je moet alle acts zien. Het kan op Cactus, want het is zowat het enige grootschalige festival waarop de concerten elkaar niet overlappen. Maar goed, we weten ook niet wat je op 13, 14 en 15 juli in het Minnewaterpark wil doen. Voetbal kijken bijvoorbeeld, wat ook dat kan. In ieder geval zijn dit de tien acts die je niet mag missen!

BUFFALO TOM
Met klassiekers als Birdbrain en Let Me Come Over werd Buffalo Tom in de jaren 90 één van de sterkste alternatieve Amerikaanse acts. Onlangs bewees de band rond Bill Janovitz in de AB dat ze live nog altijd een bom zijn. Verwacht hits en songs uit hun nieuwste worp Quiet And Peace.

INTERGALACTIC LOVERS
Bijna tien jaar behoort de band rond Lara Chedraoui tot de top van de Belpopscene. Een band die er telkens in slaagt om met de juiste indiepopsong op de proppen te komen. Voeg daar nog de onweerstaanbare zang van Lara aan toe en je hebt bingo.

TRIGGERFINGER
We gaan ervan uit dat op 15 juli de Belgen de finale spelen op het WK. En wie anders dan Ruben De Block en zijn kornuiten kunnen ons opwarmen met een stevig rockfeestje? Wie Triggerfinger op een podium al gezien heeft (wie niet), weet dat dit trio geboren is om te rocken als de beesten.

SLOWDIVE
We bekennen. Onze favoriet is Slowdive. Uitvinders van wat men bestempelt als shoegaze of dreampop. Verleden maand bewezen ze op Best Kept Secret met verve dat ze de muziekgeschiedenis mogen instappen als de meest relevante reünie ooit. Slowdive is dan ook Slowdive!

MOGWAI
Van Slowdive naar Mogwai is maar een kleine stap. De Schotten staan al meer dan 20 jaar in het vak, één van de uitvinders van een genre dat één of andere pienter typ postrock is gaan noemen.  We hebben maar één raad als we het over Mogwai hebben: uw oordoppen meebrengen, of steek desnoods wat servetten in uw oren.

CHARLOTTE GAINSBOURG
Een vader hebben die Serge Gainsbourg heet, is net zoiets als geboren worden in een gouden mand. En toch heeft de Française een zeer eigenzinnige carrière uit gebouwd. Als het weer op 14 juli even heet is als nu, zou dat wel eens voor zeer zwoele taferelen kunnen zorgen.

NILS FRAHM
Klassieke avant-garde als afsluiter? Dat kan met het Duitse wonderkind Nils Frahm die je zwijgzaam de nacht in zal sturen met vertederende pianoklanken. Natuurlijk houden we geen rekening met toeterende auto’s of supporters die in bomen klimmen, mochten de Rode Duivels met een beker naar huis komen.

STRAND OF OAKS
Als ze deze zomer ergens op een festival bij je in de buurt spelen, ga dan zeker eens luisteren, alleen al door frontman Timothy Showalter ga je met een warm hart naar huis.” Dat schreven we vorig jaar over Strand Of Oaks toen die de AB passeerden. En kijk, nu staan ze op Cactus…

RYLEY WALKER
Elk zijn beurt moeten ze bij Cactus hebben gedacht. Vorig jaar blinkte zijn maatje Kevin Morby in het Minnewaterpark uit, en dit jaar is het gewoon de beurt aan Ryley Walker. Deze muzikant uit Illinois wordt aanzien als één van de huidige vaandeldragers van de Amerikaanse folkmuziek.

TEME TAN
Uiteraard moet Luminous Dash afsluiten met een Belg: Temé Tan. Een globetrotter. Geboren in Kinshasa en sindsdien de rest van de wereld gezien. Tanguy Haesevoets maakt muziek om mensen te doen dansen, dat belooft voor Brugge!